събота, 30 януари 2010 г.

Лисабонски договор-перспективи

Лисабонският договор беше подписан на 13 декември 2007 г. в столицата на Португалия Лисабон между 27-те страни-членки на Европейския съюз.За да влезе в сила обаче той трябва да бъде ратифициран от националните парламенти на всяка една страна.България е шестата страна,която прие договора.
Целта на Лисабонската стратегия е да осъществи реформи в Европейската съюз,чиято главна задача е да подобрят ефективността на институциите и по този начин да се увеличи тежестта на съюза в международен план.Освен това с увеличаването на гъвкавостта на провежданата политика ще се повиши и правосубектността на Европейската общност.Към договора от Лисабон е приложена и "Хартата за основните права на човека".Договорите,подписани в Маастрихт и Рим не се отменят с нововъзприетата стратегия,а само се внасят изменения в тях.
Една от главните новости в Лисабонския договор е въвеждането на нови постове в Европейския съюз,а именно председател на съюза и главен представител по външната политика и сигурността.За пръв председател беше избран белгийският премиер Херман ван Ромпой,а за представител по външната политика британската социалистка Катрин Аштън.

1 коментар: